ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ

Η αλήθεια για το Ρεύμα με αριθμούς, ονόματα και διευθύνσεις

Στον πίνακα με την κερδοφορία του ομίλου Μυτιληναίος στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που βλέπουμε παραπάνω (πηγή: capital.gr), εμφανίζονται κέρδη κατά 108,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Σε απόλυτους αριθμούς, 60,8εκ ευρώ για το πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σχέση με τα 29,2εκ ευρώ πέρυσι. 31,6εκ ευρώ δηλαδή αυξημένη κερδοφορία στην ηλεκτρική ενέργεια για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και για μία μόνο επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ λέει υπολόγισε τα υπερκέρδη των παραγωγών, δλδ των γνωστών τεσσάρων (πλην του κ.Μυτιληναίου, οι κ.κ. Λάτσης, Περιστέρης, Βαρδινογιάννης και βέβαια της CVC Capital που νέμεται τη ΔΕΗ) στα 600 εκ ευρώ για το διάστημα Οκτ 21 – Μαρ 22, εξάμηνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι τα 600εκ δεν ισχύουν, καθώς οι παραγωγοί έχουν ήδη επιστρέψει στους καταναλωτές 300 εκ ευρώ μέσω εκπτώσεων, άρα μιλάμε για μάξιμουμ 300 εκ ευρώ προς φορολόγηση.

Για να θέσουμε λοιπόν στη βάσανο της λογικής τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή την δηλωμένη κερδοφορία ενός από τους παραγωγούς, τα στοιχεία της ΡΑΕ για την κερδοφορία 6μήνου των παραγωγών και τις επισημάνσεις της κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου της.

Ένας λοιπόν εκ των 5 ενεργειακών ομίλων δήλωσε κέρδη 60,8εκ ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και 65,2εκ ευρώ κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενο έτους. Για το διάστημα δηλαδή Οκτ 21 – Μαρ 22, ένας μόνο όμιλος δήλωσε κέρδη 126 εκ ευρώ. Η αγορά των παραγωγών είναι διαρθρωμένη ως εξής:

«Το μερίδιο της ΔΕΗ βρίσκεται στο 48,98%, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μοιράζονται το υπόλοιπο 51,02%. Συγκεκριμένα μερίδιο 22,41% έχει ο διαχειριστής των ΑΠΕ ΔΑΠΕΕΠ, η Elpedison ακολουθεί με 7,68%, η Mytilineos βρίσκεται στο 7,13%, η Κόρινθος Power (Mytilineos, Motor Oil Hellas) έχει μερίδιο 4,67%, η Optimus Energy (συνδεδεμένη εταιρεία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχει μερίδιο 4,58%, ενώ ακολουθούν με μικρότερα μερίδια οι λιγνιτικές θυγατρικές της ΔΕΗ Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης καθώς και άλλοι μικρότεροι ΦΟΣΕ (Φορείς Σωρρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ) και traders. (πηγή: capital.gr

Ο όμιλος Mytilineos – στον οποίο αναφέρονται τα κέρδη των 126 εκ ευρώ στο εξάμηνο Οκτ 21 – Μαρ 22 – κατέχει το 7,13% της αγοράς. Άρα, με απλή μέθοδο των τριών, στο 7,13% αντιστοιχούν για το επίμαχο διάστημα 126 εκ ευρώ κέρδη, για το 100% πόσα; 1,7δισ ευρώ είναι η απάντηση! Και μη σας γελάσουν, το ποσό αυτό είναι το ελάχιστο, καθώς λόγω της οριακής τιμολόγησης, το περιθώριο κέρδους για παραγωγούς που εκμεταλλεύονται ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και λιγνίτες είναι αυξημένο!

Συμπέρασμα:

Τα κέρδη του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας για το εξάμηνο Οκτ 21 – Μαρ 22 βρίσκονται κοντά στα 1,7δισ ευρώ. Η ΡΑΕ ανακοινώνει ως υπερκέρδη μόνο 600 εκ ευρώ, αφήνοντας άρα να εννοηθεί ότι 1δισ και παραπάνω είναι φυσιολογικά κέρδη (καλώς κερδοσκόπησαν δλδ οι ολιγάρχες πάνω σε ένα βασικό αγαθό μέσω του καρτέλ που τους έστησε ο Τσίπρας και απογείωσε ο Μητσοτάκης), και το δε τελικό ποσό προς φορολόγηση, θα ανέλθει το πολύ στα 300 εκ ευρώ!

Μπροστά σε αυτή την εξόφθαλμη κοροϊδία απαντάμε:

Το Ρεύμα είναι Δημόσιο Αγαθό, όχι εμπόρευμα ιδιωτικό!

Exit mobile version